top of page
Théatre en gradin
La flottille by Ami studio
Le petit Flot by Ami studio
Le jardin de la flottille by Ami studio
Plan masse de La Flottille by Ami studio
THEATER & MIXED PROGRAM
 

When we consider the built mass of the city of Chicago as a topography, we notice that each summit (skyscraper) is surrounded by a depression : empty spaces such as parks or relatively low buildings.

 

The site we need to build on is behind Trump Tower (north of the Loop and the Chicago River). We deciding to respect the topographic scheme of the city, we propose to not exploit the entire buildable height by creating a compact and dense building. 

A breakthrough through the building connects the two levels of the surrounding streets and reduces the footprint of the latter. 

 

Our wish is to offer housing in the city center with the same spatial and architectural qualities as suburban housing. Thus the shape of the step allows each accommodation to benefit from a large south-east facing terrace in order to make the most of the sunshine. 

 

The plot is attached to Wabash Avenue, an artery on which, to the south, are located many theaters. Our project, located in the very north, also incorporates a theater in order to compensate for the lack, in this area of the city, of theaters and cultural and entertainment programs. Incorporating a marker program such as a theater gives the building an identity discernible to everyone in the city. We have used the principles of signage associated with this type of program to design the facade. Other additional programs also complete this building such as offices, shops, a cinema and a sports hall.

program Theatre, housing & equipments

place Chicago, USA

contracting authority private

architect Ami studio

surface ----- m2

budget NC 

assignment restricted international competition

delivery 2018

La flottille
Perspective de la Flottille Ami studio
Perspective de la terrasse de la Flottille Ami studio
flottille.png
Perspective de la terrasse de la Flottille Ami studio
Perspective du restaurant de la Flottille Ami studio
restaurant1.png
Le projet vise à moderniser tout en préservant le caractère singulier des lieux. La terrasse est optimisée avec un nouveau mobilier plus modulable et moins massif afin de rendre visible la façade en brique. À l'intérieur, les salles de restauration font peau neuve avec notamment un ciel de voiles acoustiques qui invite les clients à embarquer dans un voyage gastronomique. 
Le petit Flot
la-flottille12.jpg
Perspective du kiosque le petit flot Ami studio
Le jardin de la Flottille
la-flottille10.jpg
Le nouveau kiosque de La Flottille : Le petit Flot, s'inscrit dans l'emprise de l'ancien. Il reprend les codes architecturaux classiques tout en intégrant des matériaux durables : bois, brique et zinc. 

Situé au point le plus fréquenté du grand canal, il est à lui seul une attraction essentielle du parc du château de Versailles. 

ptit flot.png
jardin de la flottille
Un nouvel espace : Le jardin de la Flottille, a été ajouté à l'arrière du restaurant. Indépendant par son accès, ce bar restaurant extérieur s'intègre dans un aménagement paysager conçu comme un bosquet calme et isolé pour s'inscrire pleinement dans l'histoire du lieu et offre une atmosphère de clairière impressionniste.

Le kiosque central, pièce maîtresse de ce jardin, reprends les matériaux et couleurs de la Flottille tout en conservant un aspect contemporain. 

jardin de la flottille.png
bottom of page